Better late than never

Kalau nak fit, nak stamina, nak body shape, kena la melalui proses yang menyakitkan. Beauty is pain. Huhuhhu... Seksa dan azab jugak la bila kena buat balik diet kalori. Rehat selama setahun sebab pregnant dan berpantang. Selama ni bantai je makan apa, sedap je duk rilek. Hambik. Sekarang nak mulakan balik memang berat sangat. 

Berat dah bertambah sekilo daripada awal mengandung. So, kena buat defisit kalori. Kalau ikutkan intake kalori sebenarnya 1800 kalori. Tapi, sebab nak kurangkan berat, maka kena makan 1530 kalori/sehari. 

Kalau nak makan lebih, sila buat senaman. Jumlah akan ditambah dalam kalori. Bolehlah nak makan banyak daripada biasakan. Itu reward selepas bersusah payah buat senaman. Jangan tak makan pulak. Rugi. Lagipun, jangan terlalu lama buat defisit kalori ni. Nanti badan akan terima signal badan hanya terima sebanyak itu sahaja. Tak ke rugi. Hilang nikmat oi tak boleh makan.

Kenapa nak fit sangat ni? Biasa la lepas bersalin badan akan mengembang. Takmau. Memang tak gemar tengok badan mencacak naik. Tak kisah macam mana situasi kita pun, badan perlu fit. Ini sebabnya :
  • Bila mana suka berjalan, badan mesti tough dengan situasi berjalan beribu langkah sehari.
  • Larat nak mengusung beg berkilo-kilo.
  • Nanti larat nak bawak baby.
  • Nafas tak mudah semput.
  • Biar sihat sepanjang masa. InsyaAllah.
  • Good looking bila posing amik gambar untuk post di IG atau Facebook. Haha

Pertama kali fast walking selepas bersalin. Tak sah kalau tak snap gambar acah-acah candid sebelum gerak. Haha

Guna aplikasi My Nutrition Day II : Menu makanan di Malaysia

Walau ada banyak kekangan seperti ketiadaan masa atau tak larat, kena juga buat senaman sekurang-kurangnya 15 minit sehari. Ini akan membantu badan dalam keadaan sihat. Jaga makan untuk mengekalkan jumlah kalori secukupnya. Tak boleh kurang, tak boleh juga lebih. 

Good luck untuk diri sendiri!

Comments

Popular posts from this blog

Loteng Anak-anak

Pengalaman ke Beijing Disember 2017

Road Trip Malaysia ke Koh Samui - Siri I